Community
OpenEnergyMonitor

Community

Lechacal board configuration, emonhub


(George) #1

Also going to step in here and ask for help.

I got the Lechacal boards, if I do a serial retrieve i can see data coming back… although the numbers does not look correct atm, trying to check this… (attaching a text output and python script used to retrieve)

But if I go inputs I don’t see any. Any advise

G

serial_read.py.txt (1017 Bytes)

serial_read-log.txt (27.9 KB)


No Inputs information, No LCD information
(George) #2

Could it be that because I don’t have a LCD connected the rest of the stack is failing?

2019-01-02 17:35:20,441 INFO Starting emonPiLCD V3.0.1
2019-01-02 17:35:20,681 ERROR I2C LCD NOT DETECTED on either 0x[‘27’, ‘3f’] …exiting LCD script

The web site is starting though

G


(George) #3

Some fault finding…

[email protected](ro):/$ cat /dev/ttyAMA0
11 1276.9 20.9 7.2 4.8 9.8 278.2 280.9 307.0 8.4 2.8 140.9 1.7 1.7 2.0 6.0 6.9
11 1146.5 20.0 7.1 3.7 10.1 283.4 267.6 294.6 9.1 3.2 136.8 1.8 1.7 2.3 6.2 7.9
11 1224.2 20.1 6.3 3.4 10.4 293.1 277.8 315.6 9.2 2.7 141.6 2.1 1.8 2.1 6.2 6.8
11 1332.9 20.3 7.1 4.4 9.0 305.0 282.6 295.1 9.0 2.8 146.4 2.0 1.3 2.4 5.4 7.8
11 1194.0 21.9 5.8 3.6 10.6 275.4 288.1 295.9 8.9 2.7 144.2 3.6 1.6 2.1 5.8 7.2
11 1276.2 19.1 6.2 4.5 9.4 258.4 271.3 312.2 9.3 3.1 139.6 2.3 1.5 2.2 6.3 8.2

that first value (11) is a node number:

[‘11’, ‘3148.2’, ‘46.7’, ‘11.8’, ‘5.7’, ‘14.0’, ‘353.1’, ‘111.2’, ‘2115.1’, ‘20.1’, ‘3.8’, ‘105.1’, ‘2.2’, ‘1.4’, ‘2.0’, ‘6.2’, ‘8.5\r\n’]
Node Number 11
Power 1 (Main Feed) : 3148.2 Watts
Power 2 (Stove) : 46.7 Watts
Power 3 (Geyser 1) : 11.8 Watts
Power 4 (Geyser 2) : 5.7 Watts
Power 5 (Pool) : 14.0 Watts
Power 6 (Plug 1) : 353.1 Watts
Power 7 (Plug 2) : 111.2 Watts
Power 8 (Plug 3) : 2115.1 Watts
Power 9 (Plug 4) : 20.1 Watts
Power 10 (Light 1) : 105.1 Watts
Power 11 (Light 2) : 2.2 Watts
Power 12 (Light 3) : 1 Watts
[‘11’, ‘2869.5’, ‘47.0’, ‘13.9’, ‘5.1’, ‘13.3’, ‘393.3’, ‘99.1’, ‘1970.8’, ‘20.3’, ‘3.0’, ‘86.7’, ‘1.9’, ‘1.4’, ‘2.2’, ‘5.9’, ‘9.0\r\n’]
Node Number 11
Power 1 (Main Feed) : 2869.5 Watts
Power 2 (Stove) : 47.0 Watts
Power 3 (Geyser 1) : 13.9 Watts
Power 4 (Geyser 2) : 5.1 Watts
Power 5 (Pool) : 13.3 Watts
Power 6 (Plug 1) : 393.3 Watts
Power 7 (Plug 2) : 99.1 Watts
Power 8 (Plug 3) : 1970.8 Watts
Power 9 (Plug 4) : 20.3 Watts
Power 10 (Light 1) : 86.7 Watts
Power 11 (Light 2) : 1.9 Watts
Power 12 (Light 3) : 1 Watts
[‘11’, ‘3015.9’, ‘46.2’, ‘13.0’, ‘5.7’, ‘13.3’, ‘390.9’, ‘126.9’, ‘2084.9’, ‘20.3’, ‘2.8’, ‘112.4’, ‘1.8’, ‘1.3’, ‘2.2’, ‘5.9’, ‘8.3\r\n’]
Node Number 11
Power 1 (Main Feed) : 3015.9 Watts
Power 2 (Stove) : 46.2 Watts
Power 3 (Geyser 1) : 13.0 Watts
Power 4 (Geyser 2) : 5.7 Watts
Power 5 (Pool) : 13.3 Watts
Power 6 (Plug 1) : 390.9 Watts
Power 7 (Plug 2) : 126.9 Watts
Power 8 (Plug 3) : 2084.9 Watts
Power 9 (Plug 4) : 20.3 Watts
Power 10 (Light 1) : 112.4 Watts
Power 11 (Light 2) : 1.8 Watts
Power 12 (Light 3) : 1 Watts

Any ideas how i now configure the base emonpi images / devices/input to be able to show these.
Also want to configure a kW/h line.

G


(Trystan Lea) #4

Hello @georgel

I dont think this is related to the original thread. The LCD not being present should be fine.
It sounds like a emonhub configuration issue to me. OpenEnergyMonitor hardware uses emonhub as the intermediary between the serial port and emoncms. Emonhub decodes the data packet which is usually in the RFM format and then forwards that data on to emoncms.

It looks like the Lechacal board provides a CSV output. You can use the direct serial interfacer for this. There is an example of the configuration here: https://github.com/openenergymonitor/emonhub/tree/emon-pi/conf/interfacer_examples/directserial